O imprezie

logo oscypekfestOd 2005 w sezonie letnim organizujemy  w Żywcu cykliczny projekt  pt. OscypekFest”, podczas którego powstaje „Największy Ser Góralski Na Świecie”.

Corocznie imprezę odwiedzają tysiące ludzi i jest to jedna z największych produkcji artystycznych na Podbeskidziu

„OscypekFest”, to projekt którego zasadniczą częścią jest promocja najbardziej oryginalnego produktu góralskiego – oscypka , a także tradycji żywieckiej. Dlatego podczas imprezy zapraszamy górali, handlowców oraz firmy branżowe, które chcą wziąć udział w akcji promocyjnej oscypka. Zachęcamy do tego by było jak najwięcej stoisk, które raczyć będą publiczność regionalnymi smakołykami. Proponujemy również do wykorzystania teren imprezy w Żywcu, jako miejsce promocji oraz produkcji serów góralskich – „Show Baców” – oraz wielka konsumpcja wszelkich odmian pasterskich produktów.

                Impreza adresowana jest nie tylko dla górali produkujących sery góralskie, przedsiębiorstw związanych z produkcją serów, mieszkańców Beskidów, ale także dla ludzi świata polityki, kultury, nauki, biznesu i mediów, którzy mają bezpośredni wpływ na kultywowanie ludowych tradycji oraz wdrażanie nowych rozwiązań w rejonach atrakcyjnych turystycznie.

                  „OscypekFest” jest również okazją do wytworzenia największego „Mega Sera Góralskiego” na świecie, który  zrobiony jest przez miejscowych górali i Kapelę PIECZARKI.

      Poprzez takie wydarzenie ściągamy redaktorów z działów informacyjnych, którzy są bardzo przychylni takim przedsięwzięciom (Teleexpress-TVP1, Aktualności – TVP Info, TVN 24 itp.) co znacznie przyczynai się do wzrostu popularności nie tylko samych oscypków ale także góralskiej tradycji i kultury.

Podczas pierwszej edycji imprezy zrobiliśmy największy ser pasterski na świecie o wadze 7.5 kg!.

          „Mega Ser” został przez nas nazwany: „MEGA OSCYPEM” Żywieckim. Charakteryzował się on przede wszystkim wagą, wielkością i kształtem, który jest owalny, przypominający góralski ser wytwarzany od wielu lat na Żywiecczyźnie i w Beskidach.

           Podczas ostatniej edycji imprezy, po zarejestrowaniu oscypka w Unii Europejskiej, postanowiliśmy zrobić „Największego Mega Sera Góralskiego Na Świecie” zgodnie z procedurą Unijną.

          Powstał ser  o wadze – ponad 24 kg. oraz ponad 85 cm wysokości !!!!!!!!!!!

Do wytworzenia tego niecodziennego wyrobu zostanje wybudowany specjalnie – szałas góralski wraz z paleniskiem oraz co rocznie trzeba wyprodukować niestandardową formę z drzewa olchowego do jego wyrobu.

Obok miejsca wytwarzania rekordowego sera zostaj wydzielone miejsce, gdzie jest umieszczone stado owiec w zagrodzie, psy pasterskie, paląca się watra oraz nadzorujący temu wszystkiemu baca, od którego można się dowiedzieć wszystkiego o technologii wyrobu tradycyjnego pasterskiego sera. Zostaje także przeprowadzony pokaz obrzędów pasterskich, strzyżenie i dojenie owiec oraz pieczenie barana.

Podczas imprezy można także zapoznać się z recepturami na najsmaczniejsze sery góralskie oraz potrawy z udziałem oscypków. Zmaganiom uczestników towarzyszą występy regionalnych kapel góralskich oraz innych zespołów ludowych. Odbywa się także pokaz kulinarny potraw z użyciem oscypka, prezentowany przez Koła Gospodyń Wiejskich z Żywiecczyzny oraz wielki „górolski poczęstunek z oscypkiem na czele”.

 W trakcie trwania imprezy zostaje wyłoniona   OSCYPKOWA MISS”, która  „upiększa” całą imprezę, aż do ogłoszenia wyniku rekordu.

W ciągu wielu lat organizacji imprezy powstało kilka nowych nowych stad owiec na Żywiecczyźnie a sery góralskie cieszą się popularnością coraz bardziej, co widać w powstawaniu nowych stoisk handlowych w naszym regionie.

„OscypekFest” przygotowuje Paweł Pieczarka z zespołem „Kapela PIECZARKI” który chce promować rodzime produkty oraz zachęca do ich spożycia

            Celem przedsięwzięcia jest promocja oscypków oraz „Małych Ojczyzn” poprzez prezentację charakterystycznych dla poszczególnych regionów Polski dań i potraw. Bardzo ważnym założeniem „OscypekFest”  jest promocja Żywiecczyzny – naszej „Małej Ojczyzny”, gdzie do tego czasu kultywuje się tradycje, zwyczaje i obyczaje sprzed wielu lat.

„OscypekFest” organizujemy także dlatego, aby nawiązać do tradycji kulinarnej naszego regionu. Na tradycje kulinarne miały wpływ niewątpliwe warunki naturalne, czyli miejsce, gdzie żywność była produkowana i wytwarzana. Na jadłospis wpływ miały zwyczaje żywieniowe przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie.

Bardzo ważnym elementem imprezy jest niedopuszczenie do tego, aby tradycja produkcji oscypka na Żywiecczyźnie nie zaginęła, gdyż co raz mniej baców żywieckich prowadzi hodowlę owiec i wytwarza góralskie sery. Obecnie pozostało ich tylko kilka i nie wiadomo, czy ktoś z młodych przejmie tą tradycję. Po kilku latach imprezy widzimy poprawę  tej sytuacji, gdyż pojawiają się nowe stada w naszych górach a sery góralskie stają się produktem deficytowym, szczególnie w sezonie letnim, gdzie przyjeżdżają turyści.

               W programie rozrywkowym prezentują się amatorskie i zawodowe zespoły rozrywkowe z zespołem KAPELA PIECZARKI w roli głównej.

          Występy gwiazd i inne atrakcje to cel organizatorów, aby                                                                                              „OscypekFest” przyniosło wszystkim, którzy lubią jeść oryginalne smakołyki jak najwięcej radości.

Poprzez w/w występy zwiększamy ilość uczestników imprezy a co za tym idzie zwiększamy promocję oraz grono konsumentów oscypka i wyrobów pasterskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>